Stamcellebehandling

SLIDGIGT/BRUSKSKADER I KNÆET – FREMSKYND KROPPENS NATURLIGE HELING

OSTEOARTROSE I KNÆET (SLIDGIGT I KNÆET) OG BRUSKSKADER I KNÆET

Osteoartrose eller slidgigt i knæet er en langsom fremadskridende tilstand som fører til ødelæggelse af knæbrusken, ofte over en årrække f.eks. 10-20 år. Nedbrydningen af brusken i knæet medfører smerter, stivhed samt nedsat bevægeligheden i knæet. Der ses nedsat funktionsniveau ved gang, trappegang og forsøg på idrætsaktiviteter der involverer knæ.

De mest almindelige ikke kirurgiske behandlinger er blokader (injektioner med binyrebarkhormon) for at formindske inflammationen, injektion af hyaluronsyre eller fysioterapi. Ingen af disse behandlinger kan fjerne eller helbrede skaden helt, og hos nogle ender det med en knæ alloplastik (et nyt kunstigt knæ).

Ved at anvende stamceller (udvundet af patientens eget fedtvæv efter en fedtsugning) kan man standse inflammationen og fremme en egentlig heling af brusken i leddet. Der er tale om arvævsbrusk (fibrocartilago) af en anden struktur end den oprindelige brusk (hyalinbrusk), som man er født med og som ikke kan genskabes.

Bruskskader

Bruskskader i knæ er meget vanskelige at hele, ofte drejer det sig om aflastning i halve til hele år. Stamcellebehandling har vist sig at være effektivt ved denne tilstand.

INFORMATION OG VEJLEDNING OM STAMCELLEBEHANDLING

Bliv ringet op om stamcellebehandling