Hofte- og lyskesmerter

Det er ofte vanskeligt at stille en korrekt diagnose hos idrætsfolk med langvarige lyskesmerter. Nedenfor er nævnt nogle af de almindelige årsager, men også nogle af de mere sjældne årsager.

Adduktortendinose, betændelse af senefæstet for lårets indadfører. Skaden er den hyppigste lyskeskade, som især findes inden for fodbold, ishockey, ridning og langrend.

Rectus femoristendinose, betændelse af senefæstet af den lige lårmuskel, man finder tilstanden hos atletikfolk og hos fodboldspillere.

Rectus abdoministendinose, betændelse af mavemuskelfæstet på skambenet. Overbelastningsskaden kan være et resultat af roning, sprint, tennis, fodbold og ishockey. Ofte ser man skaden som en forværring af en adduktortendinose.

Osteitis pubis, betændelse af skambensleddet ses som en følgetilstand til langvarige adduktorproblemer hos professionelle fodboldspillere.

Coxartrose, slidgigt i hofteleddet som ofte overses hos yngre patienter under 40 år. Udløsende årsag er arv, f.eks. hoftedysplasi kombineret med stor belastning som løb, fodbold eller stepaerobic.

Stress fraktur, træthedsbrud især i lårbenshals og bækkenknogler. Typisk set hos løbere.

Lyskebrok er en bule i lysken, som skyldes en defekt i bugvæggen, således at tarmslynger kommer ud i brokket.

Traumatisk coxitis/synovitis, væskeansamling i hofteleddet. Noget man især finder hos børn, der forstuver hoften.

Klassisk Snapping hip, tractus iliotibialis syndrom, ydre springhofte ses hyppigt ved gymnastik og dans hos især hypermobile kvinde.

Iliopsoastendinose, betændelse ved tilhæftningen af den store hoftebøjer på trochanter minor. Dette er en lidelse, som ses meget sjældent hos atletikudøvere og hos fodboldspillere.

Atypisk ”Snapping hip”, iliopsoas syndrom, indre springhofte, ses sjældent.

Referred pain, smerteudstråling fra svag ryg, som dog er en sjælden årsag til hofte/lyskesmerter.

Gilmore´s pain, sportsbrok er et mikrobrok og sjældent.

Bursitis iliopectinea, slimsæksbetændelse forpå hofteleddet. Labrumskade, skade på hofteleddets menisk. Tumor, cancer. Gynækologiske/urologiske lidelser Nerveafklemning, entrapment er alle sjældene årsager til lyskeskader.

Disse tilstande kan diagnosticeres med en grundig sygehistorie og en grundig undersøgelse suppleret med ultralyd.

Book en aftale

Kontakt os endelig hvis du har nogle spørgsmål eller er i tvivl om noget.