“Det var fantastisk at komme tilbage på ski uden smerter” 

Interview med Jan

Jan står på ski flere gange om året, og en knæoperation ville sætte en stopper for skiture, som Jan elsker dem: Off-piste og med fart på. At mærke adrenalinen, når han kontrolleret suser ned ad bakken, er noget af det bedste, Jan ved. I mange år har han været afsted med den samme gruppe, og hans ‘skifamilie’ er også et vigtigt socialt holdepunkt i hans liv. At opleve hvordan stamcellebehandlingerne i venstre knæ og hofte har gjort det muligt at fortsætte, er derfor en stor glæde for ham.

“Jeg var klar til at rejse til udlandet, fordi jeg har ikke lyst til at få skåret knæet eller hoften op og sat stumper ind. Ikke endnu. Så hvis man kan forlænge den periode, hvor man er rørig, så vil jeg gerne det” siger Jan.

Der gik et par måneder fra Jans smerter begyndte at fylde meget i hverdagen, til han via en bekendt hørte om stamcellebehandlingen. Det er vigtigt for Jan at vide, hvad han har at gøre med, og han undersøgte, hvad lægeverdenen selv siger om behandlingen.

“Jeg havde kigget på A2’s hjemmeside, og googlet stamcellebehandling, og faktisk fundet en artikel i “Ugeskrift for Læger”, som jeg nærlæste. Så den tog jeg med mig, og tænkte okay, så vil jeg gerne give det en chance”

For Jan var gevinsten ved at undgå en operation og nedsætte hverdagens smerter større end de potentielle smerter ved behandlingen. Han havde dog forberedt sig på, at det godt kunne gøre lidt ondt med udtagning og injektion af stamceller.

“Selvfølgelig kan man mærke at der bliver stukket en nål i knæet og hoften, men Andreas kan sit håndværk, så det er ikke noget, der skræmmer” siger Jan.

Et par måneder efter operationen er det tydeligt for Jan, at der er bedring, om end han håber, det bliver endnu bedre. Han ved, at det tager tid at opnå den fulde effekt, og han medgiver også, at han nok ikke får giver sit knæ helt den ro, det har brug for, for at komme sig optimalt. For Jan er det ikke kun effekten af behandlingen, men også oplevelsen af et imødekommende og nærværende behandlerteam i klinikken, der har gjort det til en god oplevelse. Når smerterne er store, er det svært at skulle vente flere uger på at komme til undersøgelse.


“Andreas kigger på knæet med det samme, og det var jeg sgu glad for. Jeg har oplevet mine besøg på klinikken virkelig positivt. Rart miljø, og man får virkelig god information om, hvad de laver. Det synes jeg der er mange steder, man ikke får. “

Jan siger følgende om sin oplevelse: “Når jeg taler med folk om det, siger de, ‘kan man det?’ Så der er ikke så mange der ved det. Jeg står meget på ski og når man står meget på ski, er man nødt til at træne. Jeg træner måske lidt for hårdt, og så begyndte jeg at få ondt i knæ og hofte. Jeg gik og humpede lidt meget og var lidt træt af det hele. Og så var der en bekendt, der havde fået den her behandling og havde stor glæde af det, og så tænkte jeg – det vil jeg også!”

“Når jeg står på ski, har jeg brug for at komme ud i nogle yderstillinger, og det kan jeg ikke, hvis jeg har fået den operation, og netop en læge, som selv dyrker sport, ved jo mere om, hvad det går ud på. Det er jo noget med livskvalitet. Det der med at bevæge sig med en vis hastighed i fuld kontrol, det er jo fantastisk. Og når jeg står på ski, er det i grupper, så det er med min skifamilie.”

”Jeg har anbefalet det til venners venner, fordi de ser hvor godt jeg har det, og hvordan jeg nærmest svæver op ad trappen i forhold til før, hvor jeg ikke kunne gå.”

Interview med Kirsten

Kirsten er nyligt pensioneret psykolog. Hun har ledt et aktivt liv rigt på kulturelle oplevelser i ind- og udland. I et par år kunne Kirsten holde smerter og gangbesvær på grund af slidgigt i knæene i skak med træning, nedsat gangaktivitet og smertestillende, men efter en stamcelleoperation på begge knæ nyder hun igen i dag alt dét, hun kan.

”Jeg henvendte mig fordi jeg havde rigtig svært ved at gå. Det var kort jeg kunne gå, før knæene ikke kunne mere, og jeg vågnede om natten med smerter, når jeg vendte mig. Det gør jeg slet ikke mere. Indimellem er det lidt besværligt at gå på trapper, men det er smerter, som er til at holde ud. Og nu har vi lige rejst to rejser, og der kan vi sagtens gå rundt og se på byerne.”


Forud for sit besøg hos A2 har Kirsten fået at vide, at særligt det venstre knæ står slemt til, og at en knæoperation er dét, der vil hjælpe hende bedst på sigt. Samme svar får hun hos A2, der dog også hører Kirstens store ønske om at undgå en operation. Kirsten fortæller, at hun har oplevet en rigtig god og ærlig dialog med A2 omkring hvad en behandling kan gøre. Det er en balance mellem med det lægefaglige skøn at vurdere, hvad der vil være mest hensigtsmæssigt, men også lytte til Kirstens eget ønske.

”Jeg synes det er meget redeligt at sige, hvad han kan hjælpe med, og hvad han ikke kan. Det ville nok blive lidt bedre, men han kunne simpelthen ikke love noget. Det ville nok blive godt med det andet knæ, og det kunne jeg så tænke lidt over. Jeg har nu ikke fortrudt det, jeg er så glad for dén behandling.”

Kirsten ender med at få en stamcellebehandling i begge knæ. Selve behandlingen var en rigtig god oplevelse, og for Kirsten har det især betydet noget, at personalet hos A2 tager sig tid til at være nærværende og til stede sammen med hende.

”Jeg er simpelthen så glad og fortæller folk om hvor behageligt det var under hele seancen. Også da jeg skulle vente 20 minutter før det løsnede nok, så gik de ikke ud men blev derinde. Men vi snakkede, og det var simpelthen så hurtigt og tiden gik så hurtigt. Jeg kan kun anbefale det.”

Her et halvt år senere har hun fået to efterfølgende blodpladebehandlinger, og her kan hun selv køre både ud og hjem.

”Der er ikke noget at være bange for, og der sker ingen skade sket, og man kan altid få et nyt knæ senere. Det gør ikke så ondt, at man skal være bange, man skal ikke i narkose eller noget som helst. Det er virkelig bare rart. Og så er det pengene værd. Det er virkelig godt givet ud.”

”Jeg tog smertestillende næste dag, men det var faktisk også det så.”

“Stor tiltro til dem fra starten af. “

“Bare det nogle dage at kunne tage en bold frem eller en frisbee, så vil jeg gerne tilsidesætte alt andet, så vi (min søn og jeg, red.) kan røre os sammen. “

Interview med Niels

Niels’ arbejde som kok har altid bestået af mange timer på benene hver dag, og med en passion for intens sport oveni, var Niels’ knæ og hofter til sidst så slidte, at han måtte skifte profession. Efter flere mindre operationer, er de tilbageværende behandlingsmuligheder begrænsede. Udsigterne til som 47-årig at skulle leve et liv med smerter, og uden løb og cykling er tunge, men Niels gør hvad han kan med træning selv, og et vågent øje på, hvilke nye behandlingsformer, der rører på sig. Og en dag falder han over muligheden for stamcellebehandlingen hos A2.

Efter at have søgt viden om behandlingen på nettet og gennem samtaler med A2, er Niels ikke i tvivl om, at han gerne vil give det et forsøg. Selvom stamcellebehandlingen er en stor udskrivning for Niels, beslutter han sig for at spare op til behandlingen.

”Det koster selvfølgelig nogle penge, men hvad er 20.000, hvis man så kan blive smertefri. Pengene er det eneste, jeg har haft at tabe. Hvis jeg bare kunne få det lidt bedre med smerter, er jeg ligeglad med, hvad det koster egentlig.”

I første omgang har Niels fået stamcellebehandlinger i begge knæ, og her har han oplevet en stor forbedring.

“På en smerteskala fra 1-10 var jeg oppe på 8-9, nogle dage 10, og nu er det 3 på en dårlig dag, 1-2 på gode dage. Jeg kan gå på trapper uden at få ondt. Mit problem har været ned ad trapper, men den har jeg slet ikke mere. Slet ikke i samme omfang som det var før.”

Niels oplever at der er mange trin i behandlingen, og at stamcellehøsten fra maveregionen gør lidt ondt, men i forhold til andre behandlinger, er det ikke noget særligt, og generne fra operationen fortager sig hurtigt. Han er da også indstillet på at give hofterne samme omgang, som knæene har fået, hvis de bliver værre.

“Jeg havde set noget om stamceller fra Sydamerika, hvor de fremstiller stamceller. Og så undersøgte jeg muligheder for stamceller i Danmark, og faldt over A2.”

“Jeg har brugt mange penge på genoptræning osv., jeg tør slet ikke tænke på hvor mange. I sidste ende har det været symptombehandling, og en masse øvelser, men der er ikke noget af det, der har virket.”

“Behandlingen var måske lidt mere smertefuld, end jeg havde regnet med. Den der høst af stamceller fra maven, der gik lige nogle uger, før jeg kunne bøje mig sammen igen.”

”Jeg næres af sport, både fysisk og psykisk, og så er det jo et problem, når man kun kan gå 40 meter.”

Interview med Stine

Stine har altid været en meget aktiv sportskvinde, så da smerter i knæet satte en stopper for løb, begyndte hun i stedet at spille golf. Men da smerterne i knæet bliver så store, at hun ikke kan gå mere end 40 meter, må hun erkende, at noget skal gøres.

”Det påvirker hele dit liv. Jeg næres af sport, både fysisk og psykisk, og så er det jo et problem, når man kun kan gå 40 meter. Og det er klart, at har du ondt, er du mindre omgængelig. Og du kan ikke lige gå en tur med din søster eller dine veninder. Det har noget at gøre med ens sociale og private velvære.”

Da Stine først har fået øje på stamcellebehandling og undersøgt, hvad det egentlig drejer sig om, og om der er risici ved det, er hun fast besluttet på, at det er dét, hun gerne vil, og det kan kun gå for langsomt. Derfor er hun heller ikke i tvivl, da hun møder op hos A2 Reumatologi og Sportsidræt og går i gang med behandlingen.

”Jeg synes faktisk smerterne er ret små, taget i betragtning af, hvad man har gang i. Det er positivt, og det er en behandling folk kan klare uden at de skal være bange for alt muligt. Det er egentlig en ret simpel behandling. For mig var det værste den beroligende pille jeg fik, så den siger jeg bare nej til, hvis det bliver relevant en anden gang.”

Behandlingen har ikke fuld effekt lige med det samme, men efter de første ca. 6 måneder med stor tålmodighed og grundig træning med sin fysioterapeut, er Stine til trods for dage med smerter, ikke længere i tvivl om, at der sker fremskridt. Nu, et år efter stamcellebehandlingen kan Stine gå ca. 5 km. Det er over 100 gange så langt, som hun kunne før behandlingen. Det er hurtigt overstået, og smerterne minimale. Til gengæld kræver det en mental indsats af hende i dagene efter.

”Når man har fået blodpladebehandling, skal man holde sig i ro i tre dage, og det kan altså godt være svært når man endelig kan gå igen. Smerterne er ikke væk, men at kunne gå en tur på 4,5 km i øjeblikket, og så pludselig ikke måtte..”

På en lille golfbane, kan Stine nu nå 9 ca. huller, dvs. halvvejs rundt, og hun håber, at hun med den fortsat rette træning og blodpladebehandlinger kan komme op på at gå alle 18 huller på golfbanen. Uanset om det lykkes, er hun ikke i tvivl om, at behandlingen har hjulpet.

”Jeg vil gerne støtte det her og fortælle min historie, for jeg ved hvad det har hjulpet mig med. Om så jeg kommer op på 100% eller ej, så har det jo hjulpet mig. Og der er rigtig mange, der ikke kender behandlingen, eller ved, hvad det kan. Og så har jeg været heldig at lige møde de rette mennesker, der kunne fortælle mig om det og pege mig i retning af A2.”

Bliv ringet op, og hør mere om vores behandling

Udfyld formularen herunder – så kontakter vi dig snarest muligt.