Tennisalbue / Golfalbue

Langt den hyppigste årsag til smerter i albuen er overbelastning af senehæftet på ydersiden af albuen. Smerterne skyldes en betændelses lignende tilstand opstået efter småbristninger, hvor knogle og sene mødes. Tilstanden kaldes i daglig tale ”tennisalbue”, men kan udløses af andre typer sport hvor man belaster albue og håndled. Hvis smerter og ømhed sidder på indersiden af albuen kaldes det en”golfalbue”. Den mest almindelige årsag til disse overbelastninger er imidlertid ikke sport men monotont arbejde f. eks. med computermus og tilstanden tegner sig for mange sygemeldinger.

Diagnosen stilles ved kombination af lokaliseret ømhed og belastningssmerte, evt. kombineret med ultralydsundersøgelse, hvor man af og til finder inflammation og forkalkninger i senen. Behandlingen vil være en kombination af ergonomisk rådgivning, øvelser, udspænding, håndledsskinne og evt lokalinjektion med binyrebarkhormon eller PRP-blodpladebehandling.

Afklemning i albueleddet viser sig især ved smerter ved strækning. Årsagen kan være en ledbånds- eller bruskskade. Speciallægen vil ofte kunne stille en præcis diagnose når der suppleres med UL- skanning eller Røntgen undersøgelse. Undertiden vil MR- undersøgelse være nødvendig.

Bursitis, dvs. inflammation af slimsækken på leddets bagside ses som led i en egentlig gigtsygdom f.eks. leddegigt eller urinsur gigt, men kan også skyldes betændelse med bakterier. Oftest er der dog tale om en såkaldt studentalbue, som skyldes tryk på albuen (man hviler albuerne på bordet) En punktur af slimsækken og undersøgelse af væsken vil give diagnosen.

Ledbetændelse , i albuen skyldes næsten altid en egentlig gigtsygdom og behandlingen rettes mod denne. Der kan være god effekt af binyrebarkhormon injektion. Hos bodybuildere, vægtløftere og andre med fysisk tungt arbejde ses der af og til slidgigt i albuen.

Book en aftale

Kontakt os endelig hvis du har nogle spørgsmål eller er i tvivl om noget.